Historiikki

Matka kotipihan kivinavetasta Panelian Wanhaan Sähkö­tehtaaseen ja lopulta idylliseen Kauttuan Ruukin­puistoon

Punainen talli syntyi kotiäidin haaveesta, käsityö- ja sisustusharrastuksesta - monien sattumien kautta. Pieni puoti sijaitsi aluksi panelialaisen maatilan kivinavetassa, omassa kotipihassa. Avajaisia vietettiin kesällä 2014. Navetta huokui arvokasta historiaa ja jyhkeät kivisenät loivat tunnelmallisen tilan lifestyle-puodille. Navettamiljöö ohjasi myös tuotevalikoimaa – luonnon materiaaleja, laadukasta ja kestävää designia, harmonista värimaailmaa. Sieltä juontaa juurensa myös Punaisen tallin nimi, kivinavetta kun oli osittain punamullan värinen.

Helmikuussa 2015 Punainen talli muutti Panelian Wanhalle Sähkötehtaalle, mihin remontoitiin kolmen yrityksen yhteinen myymälä.
Sähkötehdas rakennettiin vuonna 1921 keskelle Panelian kylää, Eurajoen rantaan Koisonkosken äärelle. Sähkötehdasta täydennettiin Dieselvoima-asemalla 1953-54. Tuolloin elettiin sodanjälkeisiä aikoja, vallitsi yleinen sähköpula ja lisävoimaa oli hankittava omin neuvoin. Dieselkoneet generaattoreineen olivat käytössä vuoteen 1988 asti. Vuonna 1996 dieselhuone saneerattiin toimistotiloiksi ja Sähkötehdasta kunnostettiin myös ulkoapäin, mm. katto palautettiin alkuperäiseen muotoonsa. 2000-luvun alussa dieselhuone jäi tyhjilleen 15 vuodeksi, kunnes alkoi sen uusi elämä myymälänä, tarjoten sille upeat puitteet. 
Sähkötehtaalla yrittäjät osallistuivat aktiivisesti Panelian kylän toimintaan. Nuo vuodet olivatkin vahvasti myös maaseutukylän elävöittämistä.

Vuonna 2021 tarjoutui mahdollisuus muuttaa myymälä Kauttuan Ruukinpuiston alueelle. Keskellä ruukkialuetta sijaitseva rakennus nimettiin Ruukin Sydämeksi ja se remontoitiin kauniiksi kahvilaksi ja myymäläksi. Avajaisia vietettiin 8.5.2021. 
Ruukin Sydän on vuosien saatossa tarjonnut puitteet monenlaiselle toiminnalle, toimien niin pakarina kuin postinakin. Koko ruukin alue pitää sisällään paljon historiaa, kauniita rakennuksia, upeaa luontoa sekä Alvar Aallon suunnittelemaa arkkitehtuuria. Erityisesti kesällä alueella järjestetään monenlaisia tapahtumia ja näyttelyitä. Kannattaa ehdottomasti tulla tutustumaan kauempaakin!

Punainen talli